GOAT’S MILK
* Tenaga * Protein* Lemak * Karbohidrat * Gula
* Kalsium* Zat Besi* Vitamin A* Vitamin B1* Vitamin B2
* Vitamin C* Vitamin D* Vitamin B12* Asid Folik
* Inositol * Sodium * Potassium * Selenium
KELEBIHAN SUSU KAMBING
• Paling hampir dengan susu ibu(minuman terbaik di dunia selepas susu ibu).
• Para Nabi meminum susu kambing dan membela kambing (membela dan meminum susu kambing adalah sunnah).
• Tiada dijangkiti penyakit kambing gila (yang ada penyakit lembu gila...).
• Kurang dijangkiti penyakit kuku dan mulut berbanding lembu.
• Kambing mempunyai sistem pertahanan tubuh yang kuat.
• Kambing betina beranak 2 kali setahun,1 hingga 4 ekor berbanding lembu setahun sekali dan hanya seekor.
• Lembu hanya mempunyai nafsu mengawan sekali dalam satu tahun berbanding kambing, setiap hari.
• Susu kambing lebih mudah dihadam. Hanya memerlukan 20 minit berbanding susu lembu memerlukan 2 jam.
KHASIAT SUSU KAMBING
Susu kambing paling berkesan dan lebih berkhasiat jika dibandingkan dengan susu lembu dalam menyembuh serta mencegah penyakit "dalaman" antara lain:
• Penyakit deman kuning.
• Penyakit lemah jantung.
• Penyakit darah tinggi.
• Penyakit migrane / kerap merasa pening kepala.
Penyakit sendi, sakit urat saraf dan buah pinggang.
• Penyakit batuk kering atau TB.
• Penyakit yang menyerang jantung, limpa dan hati seperti hepatitis.
• Penyakit saraf dan tulang belakang yang dialami bila usia semakin lanjut.
• Cukup bermanfaat bagi mereka yang mengalami lemah tenaga batin.
• Sesuai diminum diwaktu pagi(sebelum bersarapan) dan malam(sebelum tidur). Jangan guna air panas kerana boleh merosakkan khasiatnya. Bancuh dengan air suam sahaja).
SUSU KAMBING ADALAH YANG TERBAIK SELEPAS SUSU IBU
• Membantu dan menguatkan sistem imunisasi tubuh.
• Bersifat alkali bukan asidik.
• Sesuai untuk semua peringkat umur, dari bayi dalam kandungan sampailah kepada orang tua.
• Meningkatkan daya kepekaan, penumpuan dan ingatan.
• Mengimbangi kadar kolesterol dan kandungan gula dalam darah.
• Mudah dicerna(menyerap dalam tubuh badan) dan tidak menyebabkan alahan.
• Membantu melancarkan sistem penghadaman dan permasalahan usus.
• Merawat dan menyembuhkan penyakit kanser, demam kuning, gastrik, ulser, buasir, asthma(lelah), migrain(sakitkepala), penyakit kulit, insomia(sukar tidur), senggugut, darah tinggi, lemah jantung, kencing manis, batuk kering dan gout.
• Menguatkan jisim tubuh yang sihat(tulang, gigi, otot, sendi, kulit dan tisu saraf.
• Memulihkan tenaga batin dan awet muda.
FAKTA:
Penyelidikan oleh pakar-pakar pemakanan Jepun mendapati khasiat susu kambing sebenarnya 2 kali ganda daripada khasiat yang terdapat dalam susu lembu.
GOAT’S MILK
No comments:
Post a Comment